Het veiligste voetbalstadion van Europa

 

Voor het monitoren van grote menigten en het lokaliseren en identificeren van ongewenst gedrag, is in samenwerking met TNO het Themis Zoom Systeem ontwikkeld.

Door de combinatie van gefocusseerd geluid met beeldopnamen van hoge resolutie kan het ongewenste gedrag efficiënt en dadergericht worden aangepakt.

De techniek van dit systeem is breed inzetbaar en op maat te maken met als kenmerken :

- Beoordelen van veiligheidssituaties door simultaan met beeld en geluid te kunnen inzoomen op de targetgroep

- Lokaliseren en identificeren van personen die ongewenst gedrag vertonen

- Zowel realtime als in het verleden met volledige functionaliteit

- Verhogen van de sociale veiligheid in risicogebieden

 

Spreekkoren in voetbalstadions zijn al jaren lang gemeengoed. Ongewenste spreekkoren komen echter steeds meer voor. Deze moeten volgens de reglementen van de KNVB voorkomen worden en met direct genomen maatregelen gestopt worden. De uiterste sanctie is het staken van de wedstrijd. Het grootste nadeel van het staken van de wedstrijd is dat het spelverloop in directe zin wordt beïnvloed. Bovendien kan het staken van de wedstrijd ongewenste reacties oproepen als andere spreekoren of ongeregeldheden.

ADO Den Haag heeft de ambitie om het veiligste stadion van Europa te zijn, waar jong en oud weer kan genieten van voetbal zonder bang te zijn om slachtoffer van (non-) verbaal geweld te worden.

Een aantal tribunevakken in het Kyocera stadion zijn uitgerust met het Themis Zoom systeem. Met dit systeem is het voor ADO Den Haag mogelijk geworden om het ontstaan van spreekkoren, het ontsteken van vuurwerk en opstootjes van “supporters”, zeer adequaat te lokaliseren en hierop direct actie te ondernemen.

Ook biedt dit systeem de mogelijkheid om achteraf een situatie eenvoudig te analyseren en alsnog de dader te identificeren. Door de koppeling van het Themis Zoom systeem met de overige geïnstalleerde beveiligingstechniek in het Kyocera stadion van ADO Den Haag, waaronder biometrische gezichtsherkenning gekoppeld aan de toegangskaart, is ADO Den Haag in staat om de naw- gegevens van de dader te achterhalen. Op deze manier kan aan de dader een gepaste straf opgelegd worden.

Na installatie van het Themis Zoom systeem is de veiligheidsbeleving in het Kyocera stadion aanzienlijk toegenomen en het aantal ongewenste spreekkoren sterk gereduceerd.

Een andere belangrijke reden om het verschijnsel ongewenste spreekkoren aan te pakken is het verhogen van de ‘sociale veiligheid’ bij voetbal. De kosten van één weekend betaald voetbal beveiligen in Nederland bedragen ca. 4 miljoen Euro. Het is duidelijk dat velen dit bedrag drastisch willen beperken.